Szilvalekvár 1.
Elkészítése:
A szilvát kimagvazzuk, jól megmosva, főzni tesszük fel. Ha nagyon sűrű,
kiszedjük, adunk bele szalicilt, üvegbe vagy cserépedénybe rakjuk. Főzhetünk bele néhány borízű almát is!
Szilvalekvár 2.
·
ºElkészítés: 210 perc + 24 óra
Nehézség: 1
Az alapadagot a szilva mennyisége
határozza meg.
Hozzávalók:
1 kg szilvához 10-15 dkg cukor, negyed dl. 10%-os ecet
Elkészítése:
A gyümölcsöt alapos mosás után kimagozzuk, befőző edénybe rakjuk, rászórjuk a
cukrot, ráöntjük az ecetet, letakarjuk, és 24 óra hosszat állni hagyjuk.
Alágyújtunk, és a forrás kezdetétől számítva takaréklángon 3,5 óráig főzzük.
(Ajánlatos lángelosztót használni, mert nagyon könnyen leég! Kevergetni nem
szabad, mert akkor ugyancsak leég. Ha mégis megkevertük, akkor a főzési idő
végéig keverni kell!). A főzési idő
leteltével a gázt lezárjuk és a lekvárt kb. 20 percig kevergetjük. Azonnal
üvegekbe rakjuk, és száraz dunsztba tesszük Ez az eltevési mód a ringlóhoz is
jó, de a főzési idő 1-2 órával megnövekszik. (Ha nagyon lusták vagyunk, akkor
zselésítővel segíthetünk magunkon, tehát 2 kilóhoz egy tasak.)
Szilvalekvár 3.
·
ºElkészítés: 360 perc Nehézség:
1
Hozzávalók:
7 kg szilva, 1 kg cukor, 2 dl 10%-os ecet.
Elkészítése:
A főzőedény alját és oldalát étolajjal alaposan bekenjük, a gyümölcs tisztítása
közben többször átkenjük a benne lévő olajjal. A gyümölcsöt alapos mosás után
kimagozzuk, befőző edénybe rakjuk, rászórjuk a cukrot, ráöntjük az ecetet, majd
azonnal főzni kezdjük. Keverés nélkül, kis lángon (lángelosztóval) 6-7 órán át,
főzzük, majd a lángot felerősítjük, és állandó kevergetés mellett még 40-45
percig főzzük. Azt is megtehetjük, hogy a gyümölcsöt a cukorral pépesítjük, és
így kezdünk hozzá a főzéshez. Így hamarabb elkészül és "simább" lesz.
Kevergetni ekkor sem szabad, mert az olajtól nem tud leégni.(Bár ha leégésről
van szó, a szilva, a legtalálékonyabb gyümölcs-félék közé tartozik.). A
zselésítő itt is segít! Azonnal üvegekbe rakjuk, és száraz dunsztba tesszük.
Szilvalekvár 4.
Hozzávalók:
egészen érett, magvaváló szilva, tetszés
szerinti mennyiségben, kilogrammonként: 3 szem szegfűszeg, 1 mokkáskanál őrölt
fahéj. Időigényes.
Elkészítése:
A szilvát megmossuk, hamvát le is
dörzsöljük, majd lecsöpögtetjük. Kimagozzuk, és magas falú, nagy lábosba
tesszük. Folytonosan kevergetve, kis lángon addig főzzük, amíg a héja
ráncosodni nem kezd. Ekkor beleszórjuk a fűszereket, és tovább főzzük, egészen
addig, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy a kanál megáll benne. Ez a művelet sokáig
tart, a szilva mennyiségétől függően akár több órát is igénybe vesz. Sajnos
mellette kell állni, és szünet nélkül kevergetni, különben odaég! Mire a szilva
besűrűsödik, addigra összes levét elfövi. Egyetlen deka hozzáadott cukor nélkül
is édes. A szilvalekvárt kiforrázott üvegekbe töltjük, szorosan lekötjük, és ha
kihűlt, végleges helyére állítjuk. Tartósítószer sem kell hozzá, és felbontás
után nyugodtan tárolhatjuk eredeti helyén.
Megjegyzés: A szilvalekvár főzése nem veszélytelen munka,
hiszen a fövő lekvár "pöfög". Ezért csak egészen kis lángon, és
hosszúnyelű kanállal kevergetve főzzük. Igen egészséges és ízletes.
Rosttartalma folytán segíti az emésztést.
Szilvalekvár
5.
Elkészítése:
Az érett, megmosott és kimagozott szilvát
addig főzzük, amíg a héja összesodródik. Ekkor szitán vagy quodlibeten
áttörjük, és minden kg péphez 15 dkg cukrot veszünk. A cukrot előbb egy kevés
borecetben feloldjuk, és úgy keverjük a szilvához. (15 dkg cukorhoz 2 evőkanál
borecetet vegyünk.) Egy darabka vaníliát vagy fahéjat is teszünk hozzá, és
gyenge tűzön, állandóan kevergetve még kb. 30 percig főzzük. Forrón üvegekbe
töltjük, a tetejére egy csipetnyi tartósítószert szórunk, lekötjük, és száraz
gőzbe rakjuk.
Szilvalekvár
6.
Elkészítése:
Az érett, megmosott magvaváló szilvákat
kimagozzuk, zománcos edényben – vagy nagyobb mennyiséget üstben - állandó
keverés közben sűrűre főzzük. Arra vigyázzunk, hogy a lekvár le ne süljön, mert
akkor kesernyés ízű lesz. Ha a kanál megáll a lekvárban - vagy kevesebb
mennyiség főzésénél keverés közben a lábos alja látható -, a lekvár elkészült.
A sötét, fényes, sűrű lekvárt kis üvegekbe vagy cserépköcsögökbe töltjük, de
csak másnap kötjük le, amikor a teteje már megbőrösödött.
Szilvalekvár 7.
Elkészítése:
A tetszés szerinti mennyiségben vett,
egészen érett, magvaváló szilvát megmossuk, hamvát le is dörzsöljük, majd
lecsöpögtetjük. Kimagozzuk, és magas falú, nagy lábosba tesszük. Folyton
keverve, kis lángon addig főzzük, amíg a héja ráncosodni nem kezd. Ekkor
beleszórunk kilogrammonként 3 szem szegfűszeget, 1 kk. őrölt fahéjat, és tovább
főzzük, egészen addig, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy a kanál megáll benne. Ez
a művelet sokáig tart, a szilva mennyiségétől függően akár több órát is igénybe
vesz. Szünet nélkül keverni kell,
különben odaég! Mire a szilva besűrűsödik, addigra összes levét elfövi. Cukor
nélkül is édes. A szilvalekvárt kiforrázott üvegekbe töltjük, szorosan
lekötjük, és ha kihűlt, végleges helyére állítjuk.
Tartósítószer sem kell hozzá. Felbontás után tárolhatjuk eredeti helyén.
A szilvalekvár főzése nem veszélytelen munka, hiszen a fövő lekvár
"pöfög". Ezért csak egészen kis lángon, és hosszúnyelű kanállal
kevergetve főzzük. Igen egészséges és ízletes. Rosttartalma folytán segíti az
emésztést.
Szilvalekvár 8.
Elkészítése:
Az érett, megmosott és kimagozott szilvát
addig főzzük, míg a héja összesodródik. Ekkor szitán vagy quodlibeten áttörjük,
és minden kg péphez 15 dkg cukrot veszünk. A cukrot előbb kevés borecetben
feloldjuk, és úgy keverjük a szilvához. (15 dkg cukorhoz 2 ek. borecetet
vegyünk). Darabka vaníliát vagy fahéjat is teszünk hozzá, és gyenge tűzön,
állandóan keverve még kb. 30 percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, a tetejére
csipetnyi tartósítószert szórunk, lekötjük, és száraz gőzbe rakjuk.
Szilvalekvár Ági módra
Hozzávalók:
5 kg szilva, 1 kg cukor, 1 kk. szalicil.
Elkészítése:
A megmosott, kimagozott szilvát elkeverjük a cukorral. Másnapig állni hagyjuk,
majd sütőbe téve, lefedve 2-3 óráig sütjük. Belekeverjük a szalicilt, és üvegbe
tesszük. Az edényt csak egy részéig szabad megtölteni, mert sütés közben
megduzzad és kifolyik.
Szilvalekvár cukor nélkül
Elkészítése:
Az érett, megmosott magvaváló szilvákat
kimagozzuk, zománcos edényben - vagy nagyobb mennyiséget üstben - állandó
keverés közben sűrűre főzzük. Arra vigyázzunk, hogy a lekvár le ne süljön, mert
akkor kesernyés ízű lesz. Ha a kanál megáll a lekvárban - vagy kevesebb
mennyiség főzésénél keverés közben a lábos alja látható -, a lekvár elkészült.
A sötét, fényes, sűrű lekvárt kis üvegekbe vagy cserépköcsögökbe töltjük, de
csak másnap kötjük le, amikor a teteje már megbőrösödött.
Szilvalekvár
hámozott szilvából
Elkészítése:
Az érett magvaváló szilvákat leforrázzuk,
héjából kinyomjuk és kimagozzuk. A továbbiakban ugyanúgy készítjük, mint a
cukor nélküli szilvalekvárt.
Szilvalekvár héjastul
Elkészítése:
A teljesen érett, nagyon édes, magvaváló szilvát megmossuk, kimagozzuk.
Lehetőleg cseréplábasban a tűzre tesszük, és folytonos keverés közben addig
főzzük, míg a levét elfövi, és a kanál megáll benne. Ebbe a szilvalekvárba nem
szoktak cukrot tenni, de ez nem jelenti azt, hogy nem is szabad tenni egy
keveset. Ha nincs cseréplábasunk, akkor - csakis hibátlan zománcú - vaslábasban
is főzhető. Szokták rézüstben, esetleg horganyzott lemezüstben is, de mind a
kettőnél nagyon kell vigyázni, hogy veszedelmes savak ne keletkezzenek, amelyek
mérgezést okozhatnak. A lekvárnak semmi esetre sem szabad az üstben állni főzés
után. Kiforrázott cserépfazékban vagy üvegekben sokáig eltartható.
Szilvalekvár kuktában Molnár Kati módra
Hozzávalók: 1
kg kimagozott szilva, 2 szem szegfűszeg, késhegynyi fahéj, egy kávéskanálnyi
vaniliás cukor, kb. 1 evőkanál ecet, kb. 30 dkg cukor (ízlés szerint több,
kevesebb), kb. másfél deci vörösbor
Elkészítése:
Az evőkanálnyi ecetet a kukta aljára
öntjük. Majd beletesszük a szilvát. Rászórjuk a fűszereket és a cukrot, végül
ráöntjük a vörösbort. Kuktát lezárjuk, és kb. öt percig főzzük. Ezután tetőt
levéve fedő nélkül időnként megkavarva elfőzzük a levét (hogy egész kevés
maradjon).
Az eredmény pikáns szilvalekvár. Mivel most készítettem először (saját
recept), egy kis nátriumbenzoátot szórtam rá. Ezután az üveget szárazgőzbe
raktam másnap
Szilvalekvár mézzel
Elkészítése: Az érett szilvát tiszta
kendővel egyenként megtörölgetjük, magját eltávolítjuk, s minden víz hozzáadása
nélkül puhára főzzük. Miután átpasszíroztuk, megmérjük, és minden fél kiló
gyümölcshöz harminchét deka mézet véve addig főzzük - folytonos keverés közt -
míg a kanálról és az edénytől kezd a pép leválni. Üvegekbe rakjuk, s ha a
tetején hártya képződött