Szilvazselé



·         Bármilyen szilvafajta eredményesen befőzhető ezzel a recepttel. A mi kedvencünk az apró japán ringlóból főzött zselé. A ringlózselé ajándékozásra is kiváló, ínyenc csemege. A hozzávalók 4 db 2,4 dl-es üvegre elegendőek.
Elkészítése:
Szilvalé készítése: 90 dkg friss szilva vagy ringló, 1 /2 bögre víz
Mossuk meg a szilvákat, csepegtessük le. Mély tálba téve, gyengéden nyomjuk össze a szilvákat, adjuk hozzá a vizet. 100%-os erősségen főzzük 10-15 percig, amíg fel nem forr. Alkalmanként keverjük meg. Forraljuk további 1 percig 100%-os erősségen.
Öntsük a kihűlt szilvamasszát egy öblös tál fölé helyezett szitára vagy szűrőbe, nyomjuk ki az összes levet a szilvából. A szilvamagokat és a fennmaradt szilvapépet dobjuk ki.*
A szűrőt alaposan öblítsük ki. Szűrjük le a kapott szilvalét tüllvászonnal kibélelt szűrőn. Ne passzírozzuk át a tüllvásznon a pépet, csak a lét hagyjuk lecsepegni. A szilvalét ezen a ponton lefagyaszthatjuk, ha később kívánjuk a zselét befőzni.
Zselé készítése: 2 bögre szilvalé, 3 1/2 bögre cukor **, 0,9 dl folyékony pektin**
Alaposan keverjük össze egy öblös tálban a cukrot és a szilva levét. 100%-os erősségen főzzük 5 percig. Keverjük meg, folytassuk a főzést további 5-7 percig, amíg a massza fel nem forr. Keverjük hozzá a pektint, főzzük 4-6 percig, amíg újra felforr. Majd 1 percen keresztül forraljuk. Szedjük le a habját. Töltsük forró, kifőzött üvegekbe, kössük le.                                                                                                                                                                                                                                      
Kimagozva süteménybe felhasználható.
** 3 1/2 bögre befőző cukorral helyettesíthetők.