·
Bármilyen szilvafajta eredményesen befőzhető
ezzel a recepttel. A mi kedvencünk az apró japán ringlóból főzött zselé. A
ringlózselé ajándékozásra is kiváló, ínyenc csemege. A hozzávalók 4 db 2,4
dl-es üvegre elegendőek.
Elkészítése:
Szilvalé készítése: 90 dkg friss szilva vagy ringló,
1 /2 bögre víz
Mossuk meg a szilvákat,
csepegtessük le. Mély tálba téve, gyengéden nyomjuk össze a szilvákat, adjuk
hozzá a vizet. 100%-os erősségen főzzük 10-15 percig, amíg fel nem forr.
Alkalmanként keverjük meg. Forraljuk további 1 percig 100%-os erősségen.
Öntsük a kihűlt szilvamasszát egy
öblös tál fölé helyezett szitára vagy szűrőbe, nyomjuk ki az összes levet a
szilvából. A szilvamagokat és a fennmaradt szilvapépet dobjuk ki.*
A szűrőt alaposan öblítsük ki.
Szűrjük le a kapott szilvalét tüllvászonnal kibélelt szűrőn. Ne passzírozzuk át
a tüllvásznon a pépet, csak a lét hagyjuk lecsepegni. A szilvalét ezen a ponton
lefagyaszthatjuk, ha később kívánjuk a zselét befőzni.
Zselé készítése: 2 bögre szilvalé, 3 1/2 bögre cukor
**, 0,9 dl folyékony pektin**
Alaposan keverjük össze egy öblös
tálban a cukrot és a szilva levét. 100%-os erősségen főzzük 5 percig. Keverjük
meg, folytassuk a főzést további 5-7 percig, amíg a massza fel nem forr.
Keverjük hozzá a pektint, főzzük 4-6 percig, amíg újra felforr. Majd 1 percen
keresztül forraljuk. Szedjük le a habját. Töltsük forró, kifőzött üvegekbe,
kössük le.
Kimagozva süteménybe
felhasználható.
** 3 1/2 bögre befőző cukorral
helyettesíthetők.