Savanyított görögdinnye



·         A hozzávalók 3 db 2,4 dl üveg megtöltésére elegendõek
· 1. lépés:
Hozzávalók: 5 bögre (kb. 1,2 kg) hámozott kockákra vágott görögdinnyehéj (csak a fehér részek, 5 bögre víz, 1 /4 bögre (kb. 5 dkg) savanyító só
Távolítsuk el az összes külső zöld, és belső rózsaszín részt a görögdinnyéről. Vágjuk fel a dinnye kemény, fehér részét kis kockákra. Tegyük a dinnyekockákat egy mély tálba, adjuk hozzá a vizet és a sót. Keverjük össze óvatosan, nehogy összetörjük a dinnyekockákat. Fedjük le, és hagyjuk állni éjszakára.
· 2. lépés:
Hozzávalók: 2 bögre kristálycukor, 1 bögre fehér ecet, egy tüllzacskóban: 3 db fahéjrúd, félbetörve, 2 kávéskanál egész szegfűszeg, 1/2 kávéskanál mustármag
Elkészítése: Szűrjük le a kockára vágott dinnyét. Adjunk hozzá annyi meleg vizet, amennyi befedi. 100%-os erősségen forrásig hevítjük, majd 70%-os erősségen további 2-3 percig főzzük. Szűrjük le, tegyük félre a dinnyéket.
Egy mély tálban keverjük össze a cukrot az ecettel. Adjuk hozzá a fűszeres zacskót, 100%-os erősségen főzzük 4-5 percig, amíg fel nem forr. Hagyjuk állni 15 percig.

Adjuk hozzá a dinnyét a folyadékhoz. 100%-os erősségen főzzük forrásig, kb. 4-5 percig. Óvatosan keverjük meg, vegyük ki a fűszeres zacskót. 70%-os erősségen főzzük további 5-6 percig. Tegyük forrón az előkészített üvegekbe, kössük le.

Azonnali használatra: Hűtsük le, hűtőszekrényben tárolva hónapokig eláll.
Huzamosabb tárolásra: Gőzöljük ki kb. 5 percen keresztül.