Ribizlibor
1.
Elkészítése:
Kb. 2 kg gyümölcsöt megmosunk, és csumástól összezúzzuk. Ráöntünk 4 l vizet,
belekeverünk 1 kg cukrot, és letakarva 4-5 napig állni hagyjuk. Ekkor
leszűrjük, sűrűjét 1-2 liter vízzel átmossuk, és ezt is a többi léhez szűrjük.
Hozzákeverünk 2 kg cukrot, demizsonba öntjük, kotyogóval ledugaszoljuk, és az
edényt langyos helyre állítjuk. Két-három hét múlva tiszta demizsonba
átfejtjük, ha erős bort akarunk, akkor tehetünk hozzá még 1-2 kg cukrot, és
hagyjuk tovább erjedni. A teljesen letisztult bort óvatosan lefejtjük, és
palackozzuk.
Ribizlibor
2.
·
ºElkészítés: 80 perc + 3-4 hét
erjesztés Nehézség: 1
Hozzávalók:
2 kg ribizli, kb. 1,5 kg cukor , kb. 3 l víz.
Elkészítése:
A ribizlit alapos mosás-tisztítás után pépesítjük, majd a levét kipréseljük.
Minden liter léhez 2 liter vizet és 1,2 kg cukrot keverünk. Nagy befőttes
üvegbe töltjük, tüllel lefedjük, és 3-4 hétig erjesztjük. A keletkezett habot
időnként leszedjük. Ha teljesen megforrt és le is tisztult, átszűrjük, és
üvegekbe töltjük.
Ribizlibor
3.
·
ºElkészítés: 70 perc + 10 hét
érlelés + 3 hónap, pihentetés Nehézség: 1
Hozzávalók:
1 kg ribizli lé, 1 kg cukor, 3 l. víz.
Elkészítése:
A ribizlit alapos mosás-tisztítás után pépesítjük, majd a levét kipréseljük.
Nagy befőttes üvegbe töltjük, hozzáadjuk a vizet és a cukrot, alaposan
összekeverjük. Tüllel lefedve érleljük kb. 6 hétig. Átszűrjük, üvegekbe öntjük,
az üvegeket lazán ledugózzuk, és még 4 hétig érleljük. Ekkor az üvegeket
alaposan ledugózzuk. 3 hónap múlva fogyasztható.
Ribizlibor
4.
·
ºElkészítés: 70 perc + 10 hét
érlelés + 3 hónap, pihentetés Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 kg ribiszkelé,
1 kg cukor, 3 l víz
Elkészítése:
Az anyagokat uborkásüvegben összekeverjük, tetejét ritka ruhával lekötjük és
így hagyjuk forrni 6 hétig. 6 hét után üvegekbe öntjük, gyengén bedugaszolva
még 4 hétig érleljük. 4 hét után rendesen bedugaszoljuk és 3 hónap múlva
kiváló, erős borunk van. Ragyogó tiszta, átlátszó.
Ribizlibor
5.
·
ºElkészítés: 60 perc + 24 óra +
2-3 hét Nehézség: 1
Hozzávalók:
tetszés szerinti mennyiségű ribizli, másfél liter léhez számolunk 4,5 l vizet,
és 1,5 kg cukrot
Elkészítése:
A ribizli szárát leszedjük, mosatlanul 24 órát hűvös helyen állni hagyjuk. Sűrű
vásznon átpréseljük. Hozzáadjuk a vizet a cukorhoz, addig keverjük, amíg fel
nem olvad, majd a ribizli levét is hozzáöntjük. Nagy üvegbe öntjük, kevés levet
kihagyunk az utántöltéshez. Szellőző darabbal lekötjük. Ha habozni kezd, azt
mindig leszedjük és utántöltjük. Ha megszűnt a habzás, üvegekbe töltjük,
ledugaszoljuk, fektetve tároljuk.