Hozzávalók:
piros és fehér ribiszke (vagy csak fekete ribiszke) tetszés szerinti
mennyiségben, 1 l gyümölcsléhez: 1 kg cukor, 5 dl víz, 1 mokkáskanál
nátrium-benzoikum. Kissé munkaigényes.
Elkészítése:
A gyümölcsöt szárastól langyos vízbe tesszük, és fél óráig áztatjuk. Ezután
váltott vízben többször megmossuk, lecsöpögtetjük. Villával lehúzzuk a szemeket
a szárról, és turmixgépben apránként összezúzzuk. A zúzalékot beleöntjük egy
nagyobb porcelán- vagy műanyagtálba, és lefedve néhány órán keresztül állni
hagyjuk a hűtőszekrényben. Ezután egy szitán lecsurgatjuk a levét. Ha a lé
zavaros, akkor gézen vagy tüllön még egyszer átszűrjük. Hozzáöntjük a cukrot, a
tartósítót és a vizet. Addig keverjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik a
lében. Hűvös helyen lefedve tartjuk egy napig, közben többször megkeverjük.
Másnap még egyszer felkeverjük, majd hosszúnyakú szörpösüvegekbe töltjük, és
ledugaszoljuk. Hűvös helyen tároljuk.
Megjegyzés: A szörp
sokféle módon felhasználható. Ízesítőnek krémekbe, habokba csakúgy, mint üdítő-
vagy turmixitalba. Gyümölcsleves és mártás alapja is lehet. Miután igen sok
cukrot tartalmaz, fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek nem ajánljuk!