Ribiszkeszörp



Hozzávalók: piros és fehér ribiszke (vagy csak fekete ribiszke) tetszés szerinti mennyiségben, 1 l gyümölcsléhez: 1 kg cukor, 5 dl víz, 1 mokkáskanál nátrium-benzoikum. Kissé munkaigényes.
Elkészítése: A gyümölcsöt szárastól langyos vízbe tesszük, és fél óráig áztatjuk. Ezután váltott vízben többször megmossuk, lecsöpögtetjük. Villával lehúzzuk a szemeket a szárról, és turmixgépben apránként összezúzzuk. A zúzalékot beleöntjük egy nagyobb porcelán- vagy műanyagtálba, és lefedve néhány órán keresztül állni hagyjuk a hűtőszekrényben. Ezután egy szitán lecsurgatjuk a levét. Ha a lé zavaros, akkor gézen vagy tüllön még egyszer átszűrjük. Hozzáöntjük a cukrot, a tartósítót és a vizet. Addig keverjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik a lében. Hűvös helyen lefedve tartjuk egy napig, közben többször megkeverjük. Másnap még egyszer felkeverjük, majd hosszúnyakú szörpösüvegekbe töltjük, és ledugaszoljuk. Hűvös helyen tároljuk.
Megjegyzés: A szörp sokféle módon felhasználható. Ízesítőnek krémekbe, habokba csakúgy, mint üdítő- vagy turmixitalba. Gyümölcsleves és mártás alapja is lehet. Miután igen sok cukrot tartalmaz, fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek nem ajánljuk!