Ribiszkelé



Hozzávalók: Tetszés szerinti mennyiségben piros vagy fekete ribiszke
Elkészítése: A megmosott, és lecsöpögtetett ribiszkét, száráról leszemezem, majd szűrőbe téve újból megmosom. Ha lecsöpögött róla a víz, nyersen szitán áttöröm, és hagyom a levét lecsurogni. Hosszú nyakú üvegekbe töltöm, szorosan ledugaszolom, majd az üvegeket annyi, vízzel teli fazékba állítom, hogy a víz az üvegek háromnegyed részéig érjen. Lassan felmelegítem, és 30 percig gőzölöm a gyöngyöző vízben. (Nem szabad a víznek gyorsan forrnia.)
A vízben hagyom kihűlni, majd másnap újra megismétlem a gőzölést. (Ha nem akarom kétszer gőzölni, akkor az üveg ledugaszolása előtt 1-1 késhegynyi benzoesavas nátriumot szórok rá.)