Ribiszkekocsonya nyersen



Elkészítése: Langyos vízben áztatva 1 kg fekete vagy piros ribiszkét, addig cseréljük a vizet, míg tiszta nem lesz. Ezután villával lehúzzuk a szárról a szemeket, és összeturmixoljuk. Nagyon sűrű szitán vagy gézen átszűrjük. Nem nyomkodjuk, hagyjuk, hogy a leve magától kicsurogjon. Ez akár órákig is tarthat. A lefolyt levet befedve, hűvös helyen, 1 éjszakán át, állni hagyjuk. Másnap óvatosan leöntve az alján összegyűlt üledékről, nagyobb tálba öntjük. Rászórunk 80 dkg finomított kristálycukrot, és addig keverjük, míg a cukor felolvad.
Ha már sűrű, mézszerű, akkor kis üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk, és úgy helyezzük el a kamrában, hogy ne kelljen megmozdítani. A már felbontott ribiszkekocsonyát kizárólag hűtőszekrényben tarthatjuk el hosszabb ideig.
Nagyon édes, de nagyon finom! Sokrétűen használható, torták díszítésére, fagylaltokhoz, pudingokhoz, vajas kalácsra vagy egyéb péksüteményre kenve.
Érdemes külön készíteni fekete és piros ribiszkéből, mert a két-színű kocsonya nagyon dekoratív.