Ribiszkedzsem 1.
Elkészítése:
Úgy készül, mint a ribiszkelekvár, vagyis a ribiszkét áttörjük, de a megmaradt
részt felöntjük vízzel, s állni hagyjuk. Ha a gyümölcs héja felszínre jön, ezt
habszedő kanállal leszedjük, és az áttört gyümölcslé közé tesszük.
Ribiszkedzsem
2.
Elkészítése:
A leszemezett ribiszkét megmossuk, a vizet
lecsurgatjuk, nyersen áttörjük. A sűrűjét vízben átmossuk, rövid idő múlva a
magok leülepednek az edény aljára. A víz tetejére feljövő héjat szűrőkanállal
leszedve, kinyomkodva visszatesszük az áttört lébe. Ezt addig főzzük, amíg
olyan sűrű lesz, hogy tányérra cseppentve gyorsan megkeményszik. Kiforrázott
üvegekbe rakjuk, ha kihűlt, lekötjük, és a víz forrásától számított 30 percig
gőzöljük. Ugyanígy készíthetünk málnadzsemet is, csak az áttört léből.
Ribiszkedzsem 3.
Hozzávalók:
1 kg ribizke, 55 dkg porcukor.
Elkészítése:
A gyümölcsöt szárától megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, majd a cukorral
rétegezve, befőző edénybe rakjuk. Másnapig lefedve, hűvös helyen tartjuk.
Másnap, folytonos kevergetés közben 25-30 percig főzzük. Ez után üvegekbe
szedjük, lezárjuk az üvegeket, és 20-25 percig gőzöljük.