Ribiszkebor



A fehér ribiszke jóval zamatosabb, ízletesebb, mint a piros, ezért a kettőt tanácsos keverten felhasználni. Fehér ribiszkéből úgy készítünk bort, hogy 3 kg ribiszkét összezúzunk (lebogyózni nem szükséges), hozzáteszünk 2 l vizet, a fajélesztőt és 1 g tápsót. A cefrét így hagyjuk erjedni 1 napig lefedett edényben, majd lepréseljük, és hozzáadunk 300 g cukrot 1 l vízben oldva.  Az egyéb műveletek, az iskolázás stb. a szokásosak.
Ha piros ribiszkéből kívánunk bort készíteni, ugyancsak előerjesztés szükséges (3 kg ribiszke zúzva, keverve 2 l vízzel, beoltva élesztővel és hozzáadva 1 g tápsó, 2 napi erjesztés).  Az előerjesztés után a cefrét kipréseljük, a visszamaradt törkölyt pedig 1:1 arányban vízzel keverve, 24 órai állás után újra kisajtoljuk, és az így kapott lével hígítjuk az eredeti préslevet.
Ha célunk az asztali bor, akkor a préseléssel kapott ribiszkelevet úgy kell hígítani, hogy hígítás után a lé savtartalma kb. 8 ezrelék legyen. 3 kg ribiszkét véve összesen 4-5 l vízre lesz szükségünk, amibe beszámít az utánpréslé mennyisége is. 11 térfogat % alkohol eléréséhez a hígított ribiszkelé minden literéhez 190-200 g cukrot kell hozzáadnunk. Óvatosan erjesszük, mert amíg a bor kis alkoholtartalmú, könnyen ecetesedik. A bor kezelése egyébként a továbbiakban megegyezik az általános előírásokkal.
A ribiszkebor készítése nagyon gazdaságos, mert a nagy savtartalom miatti erős hígítás következtében az eredeti ribiszkelé háromszorosát kapjuk.
Rendkívül finom a csemege ribiszkebor is, melyet úgy készítünk, hogy a 13-14 tf % alkohol létrejöttéhez szükséges cukrot hozzáadjuk, illetve palackozás előtt néhány % cukrot adunk a fényesre szűrt borhoz. A ribiszkebor szép fényű, tükröző, kiváló ízű.  3 évi tárolás után a legfinomabb különlegességnek számít.
A fekete ribiszke bora kiváló C- vitaminforrás, és megfázás, köhögés esetén valóságos gyógyszer. Fekete ribiszkéből úgy készítünk bort, hogy 3 kg gyümölcsöt lebogyózunk, majd a keveréket rövid ideig forraljuk. Kihűlés után 1 g tápsót és fajélesztőt adunk hozzá. A cefrét 1 napig zárt edényben hagyjuk erjedni, majd lepréseljük, és 2 részletben hozzáadagolunk 1,5 kg cukrot, 1,5 l vízben oldva. Kierjedés után a bort lefejtjük a seprőről, és érlelődni hagyjuk. Másodszori lefejtés után s bor megtisztul és palackozható. Minősége kb. 1 évi raktározás után a legjobb.
A ribiszke nagyon alkalmas keveréklevek, ill.-borok készítésére, a következő arányok szerint:
     90% vörös ribiszke + 10% szamóca,
     95% vörös ribiszke + 5% málna,
     50% vörös ribiszke + 45% egres + 5% málna,
     95% vörös ribiszke + 5% fekete ribiszke,
     20% vörös ribiszke + 80% alma.