·
Ez a recept egy régi, időigényes kedvencet
korszerűsít - a konyakban eltett gyümölcsöt. Kajszibarack, meggy, szőlő,
savanyú narancs, őszibarack, ananász vagy szilva egyaránt felhasználható akár
magában, vagy egymással tetszés szerint kombinálva. Kínáljuk jégkrémmel,
piskótafélékkel vagy bármilyen más desszerttel.
Sonkával is kiváló. A hozzávalók 1,4 l gyümölcs elkészítéséhez
elegendőek.
Hozzávalók:
1 1/2 bögre kristálycukor, 1/2 bögre víz, 1,6 kg gyümölcs, 3/4 bögre konyak
Elkészítése:
A gyümölcsöket alaposan mossuk meg. Szükség szerint tisztítsuk, magozzuk ki,
daraboljuk fel, illetve kezeljük a megbarnulás megelőzésére. Hagyjuk
lecsepegni. A cukor és a víz összekeverésével főzzük forrásig a szirupot 100%-s
erősségen 2 percig. Keverjük meg, főzzük 1-2 perccel tovább, amíg a cukor
teljesen felolvad. Tartsuk forrón a szirupot a mikrohullámú sütő legalacsonyabb
fokán. Tegyük a lecsepegtetett gyümölcsöt forró, kifőzött üvegekbe, 2 cm-nyi
teret hagyva a gyümölcsök tetején. A félretett sziruphoz öntsük hozzá a konyakot,
jól keverjük össze. Osszuk el a szirupot egyenletesen az üvegek között, öntsük
fel a gyümölcsöket az üveg tetejétől számított 2 cm-re. Kössük le.
Azonnali használatra:
Hagyjuk kihűlni, hűtőszekrényben 1 hónapig tartható.
Huzamosabb tárolásra: A lekötött
üvegeket gőzöljük ki hagyományos módszerrel, 20 percen keresztül.