Régimódi konyakos gyümölcs



·         Ez a recept egy régi, időigényes kedvencet korszerűsít - a konyakban eltett gyümölcsöt. Kajszibarack, meggy, szőlő, savanyú narancs, őszibarack, ananász vagy szilva egyaránt felhasználható akár magában, vagy egymással tetszés szerint kombinálva. Kínáljuk jégkrémmel, piskótafélékkel vagy bármilyen más desszerttel.  Sonkával is kiváló. A hozzávalók 1,4 l gyümölcs elkészítéséhez elegendőek.
Hozzávalók: 1 1/2 bögre kristálycukor, 1/2 bögre víz, 1,6 kg gyümölcs, 3/4 bögre konyak
Elkészítése: A gyümölcsöket alaposan mossuk meg. Szükség szerint tisztítsuk, magozzuk ki, daraboljuk fel, illetve kezeljük a megbarnulás megelőzésére. Hagyjuk lecsepegni. A cukor és a víz összekeverésével főzzük forrásig a szirupot 100%-s erősségen 2 percig. Keverjük meg, főzzük 1-2 perccel tovább, amíg a cukor teljesen felolvad. Tartsuk forrón a szirupot a mikrohullámú sütő legalacsonyabb fokán. Tegyük a lecsepegtetett gyümölcsöt forró, kifőzött üvegekbe, 2 cm-nyi teret hagyva a gyümölcsök tetején. A félretett sziruphoz öntsük hozzá a konyakot, jól keverjük össze. Osszuk el a szirupot egyenletesen az üvegek között, öntsük fel a gyümölcsöket az üveg tetejétől számított 2 cm-re. Kössük le.
Azonnali használatra: Hagyjuk kihűlni, hűtőszekrényben 1 hónapig tartható.
Huzamosabb tárolásra: A lekötött üvegeket gőzöljük ki hagyományos módszerrel, 20 percen keresztül.