Rebarbarabor


Rebarbarabor 1.

·         Elkészítés: 90 perc + 3 hét Nehézség: 1
Elkészítése: A friss levélnyeleket saválló késsel felaprítjuk, és kevés víz hozzáadásával pároljuk a lé-nyerés könnyítésére. 2 kg. levélből kb. 1,25 l. levet préselhetünk ki. A nyert léhez hozzáadunk 1,5 l. vizet és  35 dkg. cukrot. Mivel a rebarbara savtartalma nagyrészt oxálsav, hashajtó hatásának kiküszöbölésére literenként 0,6 gr. szénsavas meszet adunk hozzá, ezáltal a savtartalom 3-4 nap múlva kikristályosodva kicsapódik. Miután a kotyogó már nem működik a bort a seprőről lefejtjük és palackozzuk.

Rebarbarabor 2.

Elkészítése: Az apróra vágott rebarbaranyelet turmixba öntjük, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy ellepje. Turmixolás után uborkásüvegbe öntjük, 1-2 napig állni hagyjuk. Leszűrjük, mint az előzőt. Visszatöltjük az üvegbe. A lé literjéhez 10-20 dkg cukrot adunk és az üveget meleg vízbe állítjuk, míg a cukor fel nem oldódik. Palackokba (7 dl) töltjük úgy, hogy 2 dl maradjon üresen. Papírral fedjük le. Langyos helyen hagyjuk forrni, míg letisztul. Ekkor óvatosan áttöltjük másik palackba, vigyázva, hogy a seprő ne kerüljön át. Kifőzött, nedves parafa dugóval lezárjuk. Felnyitás után hűtőben tároljuk. Fogyasztható borként, koktélhoz, bóléhoz.