Rebarbarabor
1.
·
Elkészítés: 90 perc + 3 hét Nehézség: 1
Elkészítése:
A friss levélnyeleket saválló késsel felaprítjuk, és kevés víz hozzáadásával
pároljuk a lé-nyerés könnyítésére. 2 kg. levélből kb. 1,25 l. levet
préselhetünk ki. A nyert léhez hozzáadunk 1,5 l. vizet és 35 dkg. cukrot. Mivel a rebarbara savtartalma
nagyrészt oxálsav, hashajtó hatásának kiküszöbölésére literenként 0,6 gr.
szénsavas meszet adunk hozzá, ezáltal a savtartalom 3-4 nap múlva
kikristályosodva kicsapódik. Miután a kotyogó már nem működik a bort a seprőről
lefejtjük és palackozzuk.
Rebarbarabor
2.
Elkészítése:
Az apróra vágott rebarbaranyelet turmixba öntjük, és annyi vizet öntünk hozzá,
hogy ellepje. Turmixolás után uborkásüvegbe öntjük, 1-2 napig állni hagyjuk.
Leszűrjük, mint az előzőt. Visszatöltjük az üvegbe. A lé literjéhez 10-20 dkg
cukrot adunk és az üveget meleg vízbe állítjuk, míg a cukor fel nem oldódik.
Palackokba (7 dl) töltjük úgy, hogy 2 dl maradjon üresen. Papírral fedjük le.
Langyos helyen hagyjuk forrni, míg letisztul. Ekkor óvatosan áttöltjük másik
palackba, vigyázva, hogy a seprő ne kerüljön át. Kifőzött, nedves parafa
dugóval lezárjuk. Felnyitás után hűtőben tároljuk. Fogyasztható borként,
koktélhoz, bóléhoz.