Elkészítése:
Először elkészítjük a szirupot: 1 kg cukrot 3 dl vízzel sziruppá főzzük, a
képződő habot leszedjük a tetejéről, és a szirupot hagyjuk kihűlni. Egy kg
rebarbaraszárról letisztítjuk a külső héjat, egyforma kb.3 cm-s darabokra
vágjuk és citromos vízbe téve, egy óra hosszat áztatjuk. Az áztatóvízből kivéve
tiszta vízben 2-3 percig főzzük, és szűrőkanállal kiszedve, lecsurgatva
beletesszük a hideg szirupba. Hideg helyen, letakarva hagyjuk így két napig
állni. Ezután kiszedjük a rebarbarát, a szirupot 10 percig forraljuk, ha
kihűlt, visszatesszük a rebarbarát, majd ismét két napig állni hagyjuk. Ezt ismételjük
háromszor, ekkor a rebarbara már nem enged több vizet, tehát a szirup sem
veszít sűrűségből. Az utolsó főzéskor a rebarbarát is beletesszük a szirupba,
pár percig együtt forraljuk, kevergessük, le ne égjen. Amikor teljesen kihűlt,
széles szájú üvegekbe tesszük, lekötjük.