Rebarbara befőtt 1.
Elkészítése:
A rebarbarát megtisztítjuk, ujjnyi vastagságú kockákra vágjuk. A rebarbarát
belerakjuk a befőttes üvegekbe, felöntjük vízzel, utána a vizet visszamérjük,
hogy hány liter lett. Minden liter
vízhez 20-25 dkg cukorral szirupot főzünk, ráöntjük a befőttes üvegekbe rakott
rebarbarára, (szegfűszeget is tehetünk hozzá). Aztán vizes dunsztba rakjuk (a
gyöngyözéstől számított 20 percig főzzük), a gőzölőben hagyjuk kihűlni.
Rebarbara befőtt 2.
Elkészítése:
A rebarbaraszárakat megmossuk, lehámozzuk, kisebb darabokra vágjuk, és
kiforrázott üvegekbe rakjuk. Forralt vizet lehűtünk, és beleöntjük az üvegekbe,
úgy, hogy ellepje a rebarbarát. Csavaros fémtetővel lezárjuk az üvegeket, és 10
percig gőzöljük. Hűvös helyen tároljuk. Fortély: A rebarbara így a frisshez
hasonlóan használható fel. Cukor nélkül készül, felbontás után tetszés szerint
ízesíthető.
Rebarbara befőtt 3.
Elkészítése:
A megmosott és meghámozott 4 kg rebarbaralevél-nyelet darabokra vágjuk. Az 1
liter vizet 2 kg cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a megtisztított rebarbarát,
és néhány percig együtt főzzük. Amint a rebarbara színt változtat,
szűrőkanállal kiszedjük, és üvegekbe rakjuk. A szörpöt még egyszer átfőzzük,
beletesszük 3 db citrom levét, 2 dl konyakot, és amikor kihűl, ráöntjük az üvegekbe
helyezett rebarbarára. Az üvegeket tartósítószerrel kezeljük, majd lezárjuk, és
80°C -on 25 percig hőkezeljük. Kihűlésig a fazékban hagyjuk, majd kiszedjük, és
hűvös helyen tároljuk.