Pirosribizli-bor
·
ºElkészítés: 80 perc + 2 nap +
10 hét Nehézség: 1
Borkészítésre
mind a piros, mind a fehér fajták alkalmasak, de keverten is felhasználhatók.
Elkészítése: 3 kg. ribizlit összezúzunk a szárát nem
feltétlenül szükséges eltávolítani. Hozzáadunk 2 liter vizet, beoltjuk
fajélesztővel, 2 napig előerjesztjük és kipréseljük. A seprőhöz 1: 1 aranyban
melegvizet keverünk, és egynapi állás után kisajtoljuk. Az első préselésből
nyert léhez hozzáadjuk és a hígított le minden literéhez 25 dkg. cukrot
adagolunk. Kotyogóval ellátott demizsonban erjesztjük. Miután az erjedés
befejeződött és a bor letisztult, kisebb demizsonba vagy üvegekbe fejtjük, és
légmentesen dugaszoljuk.
Piros-ribizli
csemegebor
·
ºElkészítés ideje: 80 perc + 2
nap + 10 hét Nehézség: 1
Elkészítése:
Csemegebort készíthetünk, ha préselés előtt a hígított léhez literenként 30
dkg. cukrot adunk és palackozás előtt a leszűrt borhoz literenként meg 30 dkg.
cukrot adunk. Mind az asztali, mind a csemege ribiszkebor 3-4 évig is jól
eltárolható.