Pirosribizli-bor


Pirosribizli-bor

·         ºElkészítés: 80 perc + 2 nap + 10 hét Nehézség: 1
Borkészítésre mind a piros, mind a fehér fajták alkalmasak, de keverten is felhasználhatók.
Elkészítése: 3 kg. ribizlit összezúzunk a szárát nem feltétlenül szükséges eltávolítani. Hozzáadunk 2 liter vizet, beoltjuk fajélesztővel, 2 napig előerjesztjük és kipréseljük. A seprőhöz 1: 1 aranyban melegvizet keverünk, és egynapi állás után kisajtoljuk. Az első préselésből nyert léhez hozzáadjuk és a hígított le minden literéhez 25 dkg. cukrot adagolunk. Kotyogóval ellátott demizsonban erjesztjük. Miután az erjedés befejeződött és a bor letisztult, kisebb demizsonba vagy üvegekbe fejtjük, és légmentesen dugaszoljuk.

Piros-ribizli csemegebor

·         ºElkészítés ideje: 80 perc + 2 nap + 10 hét Nehézség: 1
Elkészítése: Csemegebort készíthetünk, ha préselés előtt a hígított léhez literenként 30 dkg. cukrot adunk és palackozás előtt a leszűrt borhoz literenként meg 30 dkg. cukrot adunk. Mind az asztali, mind a csemege ribiszkebor 3-4 évig is jól eltárolható.