·
Földi eper, szeder, piszke, málna, egyaránt jó
eredménnyel főzhető be receptünk alapján. A hozzávalók 1,5 l. lekvár
elkészítéséhez elegendőek.
Hozzávalók:
1 kg friss gyümölcs, enyhén összezúzva *, 1 kg kristálycukor **, 2 evőkanál
citromlé, 0,6 dl folyékony pektin**
Elkészítése:
Keverjük össze a gyümölcsöt, a cukrot és a citromlét egy mély üvegedényben.
Főzzük 100%~s erősségen 7 percig, alaposan keverjük meg. Folytassuk a főzést
5-8 percig, közben még egyszer megkeverve a lekvárt Ha felforrt a lekvár,
vegyük ki a sütőből, adjuk hozzá a pektint. Hagyjuk hűlni 2-3 percig. Öntsük az
előkészített edénybe, 2,5 cm-es teret hagyva a lekvár tetején, majd kössük le.
Azonnali használatra:
Hűtőszekrényben tárolva hetekig eláll.
Huzamosabb tárolásra:
Hagyjuk lehűlni szobahőmérsékletre, majd fagyasszuk le.
* Fagyasztott gyümölcsöt is
használhatunk. Ez esetben növeljük meg a főzési időt 4-6 perccel. Ha
fagyasztott gyümölcsöt használunk, olvasszuk ki 30%-os erősségen. 4 bögrényi
mennyiség kiolvasztása körülbelül 5~6 percig tart. Felengedtetés után hagyjuk
állni további 5 percig.
** Helyettesíthetők 1 kg befőző
cukorral