·
Ez a bíborvörös ínyenc zselé elegáns ajándék, ha
ugyan rá tudjuk szánni magunkat arra, hogy elajándékozzuk
A hozzávalók 4 db 2,4 dl-es üveg
megtöltésére elegendőek.
Hozzávalók:
5-6 nagy gránátalma 1/2 bögre víz, 1 evőkanál citromlé, 3 bögre kristálycukor
*, 0,9 dl folyékony pektin*
*3 bögre befőző cukorral helyettesíthetők
Elkészítése:
Mossuk meg a gránátalmákat. Vágjuk le a
koronájukat és az aljukat, majd vágjuk négy részre. Egyenként húzzuk le a fehér
hártyáit, gyengéden kiszabadítva a magokat Tegyük az összes magot egy mély
edénybe, adjuk hozzá a vizet. A fehér hártyákat, a középrészt és a héjat dobjuk
ki. Tegyük a magokkal teli edényt a sütőbe, 100%-os erősségen főzzük 5 percig.
Krumplinyomó vagy daráló
segítségével nyomjuk össze a magokat. Ha krumplinyomót használunk, húzzunk át a
krumplinyomó nyelén egy négyzet alakúra vágott zsírpapírt, védekezésül a
szertefröcskölő gránátalmalé ellen. Mérjük meg a levet, ha szükséges, egy kevés
vízzel egészítsük ki 4 bögrényire. Ha nem lett elegendő gránátalmalevünk,
főzhetünk újabb adagot, vagy a darálóban maradt masszát kis vízzel felhígítva
még egyszer átdarálhatjuk. Szűrjük le a levet finomlyukú szűrőn. Adjuk hozzá a
citromlevet és a cukrot állandó keverés közben.
100%-os erősségen főzzük 8-10
percig, amíg fel nem forr. Keverjük hozzá a folyékony pektint. Forraljuk fel
újra 100%-os erősségen, majd forraljuk 1 percen keresztül. Óvatosan keverjük
meg. Szedjük le a habját. Öntsük a forró zselét a kifőzött üvegekbe, kössük le.