Gránátalmazselé



·         Ez a bíborvörös ínyenc zselé elegáns ajándék, ha ugyan rá tudjuk szánni magunkat arra, hogy elajándékozzuk
A hozzávalók 4 db 2,4 dl-es üveg megtöltésére elegendőek.
Hozzávalók: 5-6 nagy gránátalma 1/2 bögre víz, 1 evőkanál citromlé, 3 bögre kristálycukor *, 0,9 dl folyékony pektin*
*3 bögre befőző cukorral helyettesíthetők
Elkészítése: Mossuk meg a gránátalmákat.  Vágjuk le a koronájukat és az aljukat, majd vágjuk négy részre. Egyenként húzzuk le a fehér hártyáit, gyengéden kiszabadítva a magokat Tegyük az összes magot egy mély edénybe, adjuk hozzá a vizet. A fehér hártyákat, a középrészt és a héjat dobjuk ki. Tegyük a magokkal teli edényt a sütőbe, 100%-os erősségen főzzük 5 percig.
Krumplinyomó vagy daráló segítségével nyomjuk össze a magokat. Ha krumplinyomót használunk, húzzunk át a krumplinyomó nyelén egy négyzet alakúra vágott zsírpapírt, védekezésül a szertefröcskölő gránátalmalé ellen. Mérjük meg a levet, ha szükséges, egy kevés vízzel egészítsük ki 4 bögrényire. Ha nem lett elegendő gránátalmalevünk, főzhetünk újabb adagot, vagy a darálóban maradt masszát kis vízzel felhígítva még egyszer átdarálhatjuk. Szűrjük le a levet finomlyukú szűrőn. Adjuk hozzá a citromlevet és a cukrot állandó keverés közben.
100%-os erősségen főzzük 8-10 percig, amíg fel nem forr. Keverjük hozzá a folyékony pektint. Forraljuk fel újra 100%-os erősségen, majd forraljuk 1 percen keresztül. Óvatosan keverjük meg. Szedjük le a habját. Öntsük a forró zselét a kifőzött üvegekbe, kössük le.