Fűszeres vadalma



·         Mikrohullámon egyszerű a régimódi, fűszeres vadalma elkészítése is. Sertéssülthöz ajánljuk.
·         A hozzávalók 2,4 l készítéséhez elegendőek.
Hozzávalók: 1 kg 20 dkg alma, 3 bögre kristálycukor, 1 bögre fehérecet (5%-os), 1 bögre víz, 2 fahéjrúd, félbetörve, 1 kiskanál szegfűszeg, egészben
*Apró zöldalmával is készíthetjük.
Elkészítése: Mossuk meg az almákat; távolítsuk el a szárukat. A cukrot az ecettel, a vízzel és a fűszerekkel alaposan összekeverjük. 100%-os erősségen 10-12 percig főzzük, amíg fel nem forr, és főzés közben egyszer megkeverve.
Adjuk hozzá a vadalmákat, óvatos keverés közben főzzük 100%-erősségen, amíg újra felforr. Csökkentsük közepesre (50-70%) a teljesítményt, lassan pároljuk kb. 10-12 percig, amíg az almák megpuhulnak. Időnként óvatosan kevergessük meg.
Vegyük ki a sütőből. Lukacsos szedőkanállal vegyük ki az almákat a szirupból. Levegősen helyezzük el forró, steril üvegekben -2,5 cm-nyi üres helyet hagyva az almák tetején. (Ne zsúfoljuk össze az almákat, mert könnyen elveszthetik az alakjukat). A szirupot tegyük vissza a sütőbe, forraljuk fel újra 100%-os erősségen. Öntsük a szirupot az almákra úgy, hogy 1,5 cm magasan ellepje azokat. Töröljük tisztára az üveg peremét, kössük le az üvegeket. Hagyományos módon gőzöljük ki az üvegeket 20 percen keresztül, az időt a víz forrásától számítva.
JÓ TUDNI: Ne használjunk őrölt fahéjat, mert könnyen kifuthat tőle a szirup.