Hozzávalók:
1 kg rebarbaraszár, 80 dkg kristálycukor, 1 rúd vanília, darabka fahéj, fél
citrom vékonyan lehámozott sárga héja. Egyszerűen elkészíthető.
Elkészítése:
A rebarbarát gondosan megtisztítjuk. Két-három centiméteres darabokra vágjuk és
megmossuk. Lecsöpögtetjük, majd lábosba tesszük. Rászórjuk a cukrot, és kis
lángon, gyakran kevergetve felolvasztjuk. Beletesszük a fűszereket, és a
rebarbarát egészen puhára főzzük. Vigyázni kell, nehogy leégjen. Amikor a
szirup már sűrű, vagyis mézszerűen folyik, tűzforrón töltsük üvegekbe, és
azonnal kössük le, majd tegyük száraz gőzbe. 24 óra múlva végleges helyére
tehető. Megjegyzés: A rebarbara gyógyító hatása közismert. Savanykás-édes íze
miatt felhasználható hideg levesek, mártások, fagylaltok, parfék, különféle
desszertek készítéséhez. Ha a dzsemből marad néhány evőkanállal, ami már nem
fért bele az üvegekbe, jégkocka-tartóban fagyasszuk meg. Egy pohár ásványvízbe
egy-két "rebarbarakockát" téve finom üdítő italt varázsolhatunk az
asztalra.