Hozzávalók:
kb. 90 dkg-hoz: 1,3 kg ribizli, 6 szem szegfűszeg, 5 cm-es fahéjdarab,
vörösborecet
Elkészítése:
Az alaposan megmosott ribizliről a leveleket leszedjük, de nem szemezzük le.
Felöntjük 8,5 dl vízzel, beletesszük a szegfűszeget és a fahéjat. Felforraljuk,
majd a tüzet mérsékelve 30 percig óvatosan forraljuk. Olykor megkeverjük, hogy
a szemek összetörjenek, de ezt akár krumplitörővel is megtehetjük. Gézzsákba
téve egy éjszakán hagyjuk lecsöpögni. Másnap a léhez, 6 dl-ként arányosan
kiszámítva keverünk 2 evőkanál ecetet és 50 dkg cukrot. Alacsony hőmérsékleten
addig keverjük, amíg a cukor felolvad, majd 10 percig forraljuk. Fertőtlenített
üvegekbe merjük, még forrón lefedjük.
Hidegen sült sertés- vagy
bárányhúshoz kínáljuk, elolvasztva pedig süteményeket vonhatunk be vele.