Elkészítése:
Minden szem ringlót gombostűvel lehetőleg sok helyen szurdaljunk össze Ha mind
megszurdaltuk, tegyük buzgó forró vízbe, a melybe kevés timsót, pár kanál
ecetet, és egy gombostű-fejnyi kék-követ is tehetünk. Ha jól felmelegedett a
gyümölcs, vegyük tiszta meleg vízbe, fedjük be, s a fedőt jól nyomtassuk le,
hogy egy ringlót se maradjon ki a vízből, mert az, a melyik kimarad, azonnal
megbarnul. Egy éjen át, álljon befedve a vizében. Másnap rakjuk üvegbe, jól
megveregetve, hogy lehetőleg sok férjen egy üvegbe, mert a félig üres üveg
rosszul néz ki. Öntsünk reá tiszta, igen jó édes szirupot; fél kiló cukorhoz
annyi vizet használjunk, hogy 3 rendes üveg legyen vele tele. Kössük be
marha-hólyaggal, és nem hólyagpapírossal, mert a marha-hólyag biztosabb. Főzzük
ki ruha között csendesen forró vízben. Csak addig kell főzni, amíg az üveg
nyaka olyan forró, hogy a puszta kéz nem állja. Az így készült ringlónak soha
sem hámlik le a héja; szép zöldes - sárga és kemény marad. Akkor is így kell
készíteni, ha sűrű cukorban akarjuk főzni.