Hozzávalók:
2 kg főzőtök (tiszta tökhús körülbelül 1,5 kg), 1 kicsi citrom sárga héja, 1,25
kg kristálycukor, 1,5 dl 10%-os ecet, 4 szem szegfűszeg, 1 mokkáskanál őrölt
gyömbér. Kissé munkaigényes. Olcsó.
Elkészítése:
A tököt meghámozzuk, magos belét kikaparjuk, a tökhúst váltott vízben gondosan
megmossuk. Lecsöpögtetjük, kisebb darabokra vágjuk, és lábosba rakjuk.
Rászórjuk a fűszereket, meglocsoljuk 0,5 dl vízzel, és fedő alatt, gyakori
kevergetés közben puhára főzzük. Ezután levével együtt szitán áttörjük, vagy
péppé turmixoljuk. A cukrot nagyon tiszta lábosba szórjuk, ráöntjük az ecetet
és 1,5 dl vizet, majd folytonos keverés közben felforraljuk. Habját
leszedegetjük, és addig főzzük, amíg mézszerűen folyós nem lesz. A szirupba
beleöntjük a tökpürét, és folytonosan kevergetve lekvár sűrűségűre főzzük.
Egyetlen percig sem lehet magára hagyni, mert keverés híján leég. Ha már olyan
sűrű, hogy a fakanálról nagy darabokban esik a lábosba, kiforrázott üvegekbe
töltjük, és lazán lefedjük. Amikor teljesen kihűlt, légmentesen lekötjük, és a
víz forrásától számított 30 percig nedves gőzben csírátlanítjuk. A
gőzölőfazékban hagyjuk kihűlni, ezután szárazra töröljük, és végleges helyére
állítjuk.
Megjegyzés: Különleges,
olcsó lekvár, amelynek íze vetekszik a legfinomabb gyümölcsökével is. Gyömbér
helyett ízesíthetjük őrölt fahéjjal vagy narancshéjjal, minden esetben más lesz
a zamata. Ugyanúgy használhatjuk, mint más lekvárokat.