Töklekvár 2.



Hozzávalók: 2 kg főzőtök (tiszta tökhús körülbelül 1,5 kg), 1 kicsi citrom sárga héja, 1,25 kg kristálycukor, 1,5 dl 10%-os ecet, 4 szem szegfűszeg, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér. Kissé munkaigényes. Olcsó.
Elkészítése: A tököt meghámozzuk, magos belét kikaparjuk, a tökhúst váltott vízben gondosan megmossuk. Lecsöpögtetjük, kisebb darabokra vágjuk, és lábosba rakjuk. Rászórjuk a fűszereket, meglocsoljuk 0,5 dl vízzel, és fedő alatt, gyakori kevergetés közben puhára főzzük. Ezután levével együtt szitán áttörjük, vagy péppé turmixoljuk. A cukrot nagyon tiszta lábosba szórjuk, ráöntjük az ecetet és 1,5 dl vizet, majd folytonos keverés közben felforraljuk. Habját leszedegetjük, és addig főzzük, amíg mézszerűen folyós nem lesz. A szirupba beleöntjük a tökpürét, és folytonosan kevergetve lekvár sűrűségűre főzzük. Egyetlen percig sem lehet magára hagyni, mert keverés híján leég. Ha már olyan sűrű, hogy a fakanálról nagy darabokban esik a lábosba, kiforrázott üvegekbe töltjük, és lazán lefedjük. Amikor teljesen kihűlt, légmentesen lekötjük, és a víz forrásától számított 30 percig nedves gőzben csírátlanítjuk. A gőzölőfazékban hagyjuk kihűlni, ezután szárazra töröljük, és végleges helyére állítjuk.
Megjegyzés: Különleges, olcsó lekvár, amelynek íze vetekszik a legfinomabb gyümölcsökével is. Gyömbér helyett ízesíthetjük őrölt fahéjjal vagy narancshéjjal, minden esetben más lesz a zamata. Ugyanúgy használhatjuk, mint más lekvárokat.