Elkészítése:
A zsenge, kifejlett szőlőleveleket az első
permetezés előtt leszedve jól megmossuk. Nagy, bő szájú üvegbe téve, csomókban
szorosan egymásra nyomjuk. Az üveget hideg, sós vízzel (5 dl vízbe 1 púpos ek.
só kell) feltöltve, kis fedővel fedjük, szellős helyre tesszük, hogy kiforrjon.
(Előfordul, hogy a leve kifut.) Pár nap múlva a szőlőleveleket lejjebb nyomva
újabbakat téve az üvegbe, Hurkapálca darabokkal szorítsuk le. Ha a lé apad, sós
vízzel pótoljuk. Ha már nem forr és leve megtisztult, kössük le, de többször
nézzük meg, hogy a lé mindig ellepi-e a szőlőleveleket. Ha kell, pótoljuk, mert
megromlik. Úgy használjuk, mint a friss szőlőlevelet, csak előbb langyos vízben
áztassuk ki.
A szőlőlevéllel készült töltike jóízű, vitamindús étel.