Szőlőlekvár


Szőlőlekvár 1.

·         ºElkészítés: 80 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 2 kg jó érett fekete szőlő, 60 dkg cukor, 1 kis darab fahéj, 1 citrom reszelt héja.
Elkészítése: A szőlőszemeket leszedegetve megmosom és lecsöpögtetem. Úgy rakom befőző lábosba, hogy egy réteg szőlőszemre egy réteg cukrot szórok, majd addig rétegezem, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Közédugom a fahéjat és beleszórom a citromhéjat is. Fedetlenül, kis lángon lassan főzöm. A tetejére feljövő habot és a szőlőmagokat állandóan leszedegetem, majd ha az összes szőlőszem héja felpattant, és már nem jön fel mag a tetejére, akkor lezárom alatta a lángot. Még melegen kiforrázott üvegekbe töltöm, de csak akkor kötöm le, ha a teteje megbőrösödött, illetve, ha teljesen kihűlt.

Szőlőlekvár 2.

·         ºElkészítés: 90 perc Nehézség: 2
Hozzávalók: 3 kg jó érett otelló szőlő, 50 dkg cukor, 1 citrom.
Elkészítése: A szőlőt leszemezem, és többször váltott vízben megmosom, lecsöpögtetem. A szemeket egyenként kinyomom, magos belét külön teszem a héjától. A magos részt egy ép zománcú lábosban, saját levében, 20 percig főzöm állandó kevergetés közben, majd szitán áttörve hozzáteszem a szőlőhéjhoz. A felvagdalt citromot hozzátéve így forralom együtt még 40 percig, majd hozzáöntöm a cukrot, és folytonosan kevergetve további 20 percig főzöm. Kiforrázott üvegekbe töltöm, és jól lekötöm, majd száraz gőzben hagyom kihűlni. Bár nagyon munkaigényes, de rendkívül finom lekvár, ami már majdnem zselé, így sokféle süteményhez lehet használni.

Szőlőlekvár 3.

Hozzávalók: 2 kg nagyon érett, édes otelló-fajta, fekete szőlő, 60 dkg kristálycukor, 1 citrom reszelt héja, 1 mokkáskanál őrölt fahéj. Kissé munkaigényes. Különlegesség.
Elkészítése: A szőlőt többször, váltott vízben megmossuk, lecsöpögtetjük, leszemezzük, és még egyszer szűrőbe téve megmossuk. Ismét lecsöpögtetjük. Befőzőlábosba rakunk egy réteg szőlőszemet, rászórunk egy réteg cukrot és a fűszerekből egy keveset. A rétegezést addig folytatjuk, amíg tartanak a hozzávalók. Fedő nélkül, kis lángon kezdjük főzni. A tetejére feljövő habot és a szőlőmagokat gondosan, kis szűrőkanállal folyamatosan leszedegetjük, amíg csak tart a habképződés, illetve amíg az összes szőlőszem, fel nem pattan. Ha már nem jön fel mag a tetejére, lezárjuk alatta a lángot, és tűzforrón, kisméretű, kiforrázott üvegekbe töltjük. Megvárjuk, míg a teteje kissé megbőrösödik, csak ezután kötjük le. Ha egészen kihűlt, eltesszük a kamrába. Megjegyzés: Rendkívül finom, sokféle édességhez használható csemege. Sötét színe miatt nagyon dekoratív, ezért torták és sütemények díszítésére is használható. Csodálatos ízű fagylaltkombinációt lehet belőle készíteni, amelynek a színe is, az íze is különleges!

Szőlőlekvár 4.

Elkészítése: A megmosott és leszemezett szőlőt quodlibeten nyersen áttörjük. Minden l lére 50 dkg cukrot számítva 25-30 percig főzzük. Közben a magos héjat nagyobb tálba tesszük, és bőséges vízben átmossuk, majd pár percig állni hagyjuk. A szőlő magjai a vízben leülepednek, a héja a felszínre jön. A héját szűrőkanállal leszedjük, a vizet kinyomjuk belőle, és a fövő szőlőléhez adjuk. Most már gyengébb tűznél főzzük, míg kissé sűrűsödni nem kezd. Ízesítőül pár szem szegfűszeget tehetünk bele.
Forrón üvegekbe öntjük, lekötjük, és száraz gőzbe rakjuk.
Készíthetjük úgy is, hogy a leszemezett, megmosott szőlőt kissé átpároljuk, és leszűrjük. (A lét mustként fogyasztjuk.) 1 kg szőlőszemhez 60 dkg cukrot téve addig főzzük, míg keveset itatóspapírra csöppentve a papír nem ázik át. Üvegekbe töltjük, lekötés nélkül hagyjuk kihűlni, ez alatt a teteje bebőrösödik, és csak azután kötjük le. Ilyen módon azonban csak a kis magvú szőlőt érdemes eltenni.