Elkészítése:
A kívánt mennyiségû, vastag héjú szõlõt mosás után szemezzük le, és az
átválogatott szemekbõl nyomkodjuk ki a kocsonyát, a héját pedig tegyük félre.
Utána öntsük a gyümölcspépet egy ismert ûrtartalmú zománcozott lábasba, és
közepes lángon, lefedve, forraljuk legalább 10 percig, majd ezt a szétesett,
magvas masszát a Ribizlidzsemnél leírt módon törjük át szitán. Ehhez a mag
nélküli kocsonyához adjuk hozzá a szõlõ héját, és állandó kevergetés mellett a
Meggydzsemnél leírtak szerint min. 25 percig sûrítsük. Az édesítéshez
literenként 10 dg mézet használjunk. A hazai fajták közül az otelló szõlõbõl
készíthetõ a legfinomabb dzsem. Ügyeljünk arra, hogy ez a direkt termő
szõlõfajta szinte eltávolíthatatlan foltot hagy a ruhán, ezért a feldolgozásnál
viseljünk kötényt.