Szilvaíz hámozott szilvából 1.
Elkészítése:
Az érett szilvákat szűrőkanálba téve 1
percre lobogva fövő vízbe mártjuk, a héjából kinyomjuk, és kimagozzuk. 1 kg
szilvapéphez vegyünk 30 dkg cukrot, 1 kk. fahéjport, 1 szem megtört
szegfűszeget, 1 kk. nagyon apróra vágott vagy reszelt friss citromhéjat. Jól
keverjük össze, tegyük zománcos lábosba, és folyton keverve főzzük kb. 30
percig. Forrón töltsük üvegekbe, a tetejére szórjunk csipetnyi tartósítószert
(nátrium-benzoikumot vagy szalicilt), kössük le, és rakjuk száraz gőzbe.
Szilvaíz hámozott szilvából 2.
Elkészítése:
A hibátlan, nagyszemű szilvákat forró vízbe
mártva a héjukból kinyomjuk, kimagozzuk, és azonnal megszórjuk porcukorral (1
kg hámozott gyümölcshöz 50 dkg cukrot vegyünk). Állandóan keverve 5-8 percig
forraljuk, majd tovább keverjük, míg langyosra hűl. Üvegekbe töltjük, lekötjük,
és kigőzöljük.