Szilvaíz hámozott szilvából


Szilvaíz hámozott szilvából 1.

Elkészítése: Az érett szilvákat szűrőkanálba téve 1 percre lobogva fövő vízbe mártjuk, a héjából kinyomjuk, és kimagozzuk. 1 kg szilvapéphez vegyünk 30 dkg cukrot, 1 kk. fahéjport, 1 szem megtört szegfűszeget, 1 kk. nagyon apróra vágott vagy reszelt friss citromhéjat. Jól keverjük össze, tegyük zománcos lábosba, és folyton keverve főzzük kb. 30 percig. Forrón töltsük üvegekbe, a tetejére szórjunk csipetnyi tartósítószert (nátrium-benzoikumot vagy szalicilt), kössük le, és rakjuk száraz gőzbe.

Szilvaíz hámozott szilvából 2.

Elkészítése: A hibátlan, nagyszemű szilvákat forró vízbe mártva a héjukból kinyomjuk, kimagozzuk, és azonnal megszórjuk porcukorral (1 kg hámozott gyümölcshöz 50 dkg cukrot vegyünk). Állandóan keverve 5-8 percig forraljuk, majd tovább keverjük, míg langyosra hűl. Üvegekbe töltjük, lekötjük, és kigőzöljük.