Szilvabor 1.
·
ºElkészítés: 80 perc + 2 nap +
2-3 hét Nehézség: 1
Elkészítése:
A teljesen érett szilvát kimagozzuk, összezúzzuk, és súlya egyharmadának
megfelelő meleg vízzel két napig előerjesztjük. Préselés után 1 l. léhez 25
dkg. cukrot, 5 g. citromsavat, fajélesztőt és 5-10 összetört magbelet adunk.
Kotyogóval ellátott demizsonban erjesztjük alacsonyabb hőmérsékletű
helyiségben. Tisztulás után palackokba fejtjük légmentesen dugaszoljuk.
Szilvabor 2.
¨
Mind a magvaváló, mind
a duránci szilvák, továbbá a ringlók és a Mirabellák is alkalmasak
borkészítésre, ha teljesen beérettek.
Elkészítése:
Kimagozás után a gyümölcshúst megzúzzuk, és 1/3 rész, forró vizet öntve hozzá,
36 órán át, pihentetjük. Préselés után 1 l léhez 0, 25 kg cukrot és 5 g
citromsavat adva, erjesztjük. Az erjesztésben levő musthoz literenként 5-10 dkg
megtört magbelet adjunk. Alacsonyabb hőmérsékleten, lassan erjesszük.