Szilva nyersen 1.
·
ºElkészítés: 30 perc + 24 óra
Nehézség: 1
Hozzávalók:
3 kg kimagozott szilva, 75 dkg cukor, csapott kk. tartósító, üvegenként 1
evőkanál rum.
Elkészítése:
A szilvát a cukorral és a tartósítóval összekeverjük, és 24 óra hosszat állni
hagyjuk, közben néhányszor átkeverjük. Levet enged! Másnap a léből kiszedjük,
lecsöpögtetjük, és üvegekbe rakjuk. Alaposan lerázzuk, hogy tömörödjön. Minden
üvegbe 1 evőkanál rumot öntünk, feltöltjük saját levével, a szokott módon
lezárjuk az üvegeket, majd végleges helyükre tesszük.
Szilva nyersen 2.
·
ºElkészítés: 20 perc Nehézség: 1
Hozzávalók:
2,5 kg szilva, fél kg. cukor, kávéskanálnyi tartósítószer.
Elkészítése:
A kimagozott szilvát a cukorral és a tartósítóval összekeverjük, azonnal
üvegekbe rakjuk és lezárjuk (az üvegben fog levet engedni), majd a végleges
helyére tesszük. Ha sűrűn mozgatják az üvegeket, könnyen megromolhat!
Szilva
nyersen, gombócba
Elkészítése:
A teljesen hibátlan, érett, de nem puha
szilvákat jól megmossuk, és olyan nagyságú üvegbe rakjuk, amely egyszeri
felhasználásra elég (többnyire fél literes). Az üvegeket teletöltjük hideg
vízzel - így mérjük meg, hogy mennyi lére lesz szükségünk -, majd a vizet
leöntjük, és literenként egy kávéskanál benzoesavas nátriumot keverünk el
benne. Ezt visszaöntjük a szilvára úgy, hogy azt ellepje, lekötjük és hűvös,
száraz helyre tesszük. Gőzölni nem kell.
Szilva nyersen, rummal
Elkészítése:
Nagy szemű magvaváló szilvákat megmosunk,
kimagozunk, és 3 kg szilvához 1 kg cukrot, 1 kávéskanál szalicilt és 5 cl rumot
öntve jól összekeverjük, és egy napig állni hagyjuk. Ekkor szalicilos rummal
kiöblített üvegekbe töltjük, a tetejére egy evőkanál rumot öntünk, lekötjük, és
száraz, hűvös helyre tesszük. Gombóchoz, tésztákhoz, gyümölcssalátákhoz
használjuk.