Savanyú ribiszke



Hozzávalók: 2 kg érett, piros vagy fekete ribiszke (vegyesen is lehet), 7 dl bor- vagy gyümölcsecet, 30 dkg kristálycukor, 4 szem szegfűszeg, darabka fahéj, 1 mokkáskanál só. Időigényes. Egyszerűen elkészíthető.
Elkészítése: A ribiszkét 10 percig langyos vízben áztatjuk, majd áttesszük egy másik, tiszta vízzel telt edénybe. Addig ismételjük a gyümölcs mosását, amíg a víz teljesen tiszta nem marad, majd szitán lecsöpögtetjük. Közben a borecetet, a cukrot, a fűszereket összekeverjük, és felforraljuk. A képződő habot leszedegetjük a tetejéről, és addig főzzük, amíg átlátszóvá nem válik. Ezután a fűszereket egy szűrőkanál segítségével kiszedjük az ecetből, és a közben leszemezett gyümölcsöt belezúdítjuk. Éppen csak egyet forralunk rajta, máris lehúzzuk a tűzről. Letakarjuk, és hagyjuk kihűlni. Másnap gyorsan, nagy lángon egy pillanatra újra felforraljuk, és letakarva ismét hűlni hagyjuk. Harmadnap is felforraljuk, végül a gyümölcsöt szűrőkanállal üvegekbe tesszük, és a levét ráöntjük. Azonnal lekötjük, gőzölőfazékba tesszük, és a víz gyenge forrásától számított 10 percig gőzöljük. A fazékban hagyjuk kihűlni. Az üvegeket megtörölgetjük, és végleges helyükre állítjuk. Megjegyzés: Vadhúsból készült sültekhez, májhoz, sonkához kiváló savanyúság; sűrű majonézbe keverve finom mártás.