Ringlóbefőtt 1.
Hozzávalók: 1 kg ringló, 40
dkg cukor, 1 késh. szalicil
Elkészítése:
A félérett ringlót megszurkáljuk, pár percre timsós vízbe tesszük, kimossuk,
lecsurgatjuk, üvegbe rakjuk, sűrű szirupot főzünk rá, tetejére szalicilt
hintünk, kigőzöljük.
Ringlóbefőtt 2.
Hozzávalók:
1 kg ringló, 75 dkg cukor.
Elkészítése:
Félérett ringlót tűvel megszurkálunk, timsós, ecetes vízben pár pillanatig
forraljuk, azután lecsurgatjuk. Szirupot készítünk minden kg-ra 3/4 kg cukrot
és 4 dl vizet számítva, amelyet ha felforrt, lehabozzuk, és a gyümölcsöt
beletéve, néhány pillanatig együtt forraljuk. Azután a tűzről levesszük, és a
levében 3 napig állni hagyjuk, levét minden nap újra felforralva. Harmadik
forralásnál a szirupot sűrűre főzzük, a gyümölcsre öntjük, lekötözzük, és a
kihűlésig leborítva hagyjuk.
Ringlóbefőtt 3.
·
ºElkészítés: 90 perc Nehézség: 1
Hozzávalók:
3 kg ringló, 35 dkg cukor, 2-3 db szegfűszeg, körömnyi fahéj, csapott kk.
nátriumbenzoát.
Elkészítése:
A nem túlérett gyümölcsöt alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd üvegekbe
rakjuk. Másfél liter vízből és a cukorból (beledobjuk a fűszereket és a
tartósítót is) szirupot főzünk, majd a sziruppal feltöltjük az üvegeket. Az
üvegeket lezárjuk, és gőzölő edénybe helyezzük, lehetőleg fazék legyen, mert
addig kell vízzel feltölteni, hogy a víz az üvegek felső karimájáig érjen. A
vizet felforraljuk, és forrás kezdetétől számítva kb. 5 percig hagyjuk forrni.
Az edényt letakarjuk, és ebben hagyjuk kihűlni a befőttet. Ez az eltevési mód
minden szilvafajtánál alkalmazható.
Ringlóbefőtt 4.
·
Éretlen, nagy szemű, zöld ringlót használjunk!
Hozzávalók:
5 kg ringló, 2 és fél kg cukor, fél dl ecet.
A szilvát megmossuk, a szárát
felére visszavágjuk. Gyenge ecetes vizet forralunk, amibe késhegynyi
szódabikarbónát teszünk, hogy a ringló színe megmaradjon. A ringlókat tűvel
megszurkáljuk, és a forrásban lévő vízbe tesszük. Addig hagyjuk benne, míg a
héjak repedezni nem kezdenek. Ekkor a ringlókat szűrőkanállal kiszedjük, és
hideg vízbe tesszük, maj lecsepegtetve, üvegekbe rakjuk. 1 liter víz - fél kg
cukor arányú szirupot főzünk, ha kihűlt, a gyümölcsre öntjük. Az üvegeket
lezárjuk, majd gőzölőbe tesszük. Ha a víz jól felforrt, a gőzölést abbahagyjuk.
Az edényt letakarjuk, és ebben hagyjuk kihűlni a befőttet.