Elkészítése:
A még nem teljesen érett, kemény gyümölcsöt
mossuk meg, és tűvel néhány helyen szurkáljuk meg. Rakjuk üvegekbe. Minden
üvegbe tegyünk egy darabka fahéjat és egy fél szem szegfűszeget. Egy kg
gyümölcsre kb. 40 dkg cukrot számítva főzzünk szirupot. Hogy a cukorhoz mennyi
vizet vegyünk, azt úgy tudjuk meg, ha a gyümölccsel telerakott üvegeket
megtöltjük vízzel (kb. négyötöd részig), majd ezt a vizet öntjük a kiszámított
mennyiségű cukorhoz. Készíthetjük úgy is, hogy a gyümölcsöt előbb ecetes vízzel
leforrázzuk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és így rakjuk az üvegekbe.
A továbbiakban a fentiek szerint járunk el. A sziruppal feltöltött üvegeket
lekötjük, és kb. 8-10 percig gőzöljük, majd a vízben hagyjuk kihűlni. Az
üvegeket soha ne öntsük teljesen tele a sziruppal, legalább 3 ujjnyi részt
hagyjunk üresen, mert a gyümölcs is ereszt levet gőzölés közben.