Elkészítése:
Egy ötliteres uborkásüveg aljára szórjunk
egyujjnyi cukrot, és tegyünk rá egy sor idénygyümölcsöt, pl. cseresznyét (nem
kell kimagozni, csak jól megmosni és leszárazni). A gyümölcsre egy sor cukrot
szórunk, és leöntjük egy késhegynyi benzoesavas nátriummal elkevert 2 dl
rummal. Az üveget nem kell lekötni, csak egy kistányérral lefedni. Egész nyáron
tehetünk az üvegbe az éppen érő gyümölcsből egy-egy sort, a tetejére mindig 2-3
evőkanál cukrot és ugyanannyi rumot öntsünk. Tehetünk a gyümölcsök közé egy jól
megmosott és karikára vágott citromot is (bár ettől kissé fanyar íze lesz). Ha
sárga- és őszibarackot, almát, körtét akarunk az üvegbe tenni, ezeket hámozás
után 2-3 órára tegyük ecetes vízbe, és csak utána rakjuk az üvegbe. Arra
vigyázzunk, hogy a gyümölcsön mindig annyi lé legyen, amennyi ellepi, tehát
egyszerre ne rakjunk egy-egy sornál többet az üvegbe. Két-három nap múlva már
enged annyi levet, hogy ismét tehetünk bele gyümölcsöt. Ősszel, amikor az üveg
már megtelt, a legfelső gyümölcsrétegre bőven szórjunk cukrot, öntözzük meg
néhány kanál rummal, és most már kössük le. Bármikor kivehetünk a gyümölcsből,
a többi nem romlik meg. Leve a legfinomabb gyümölcslikőr.