Nyers ringló



Hozzávalók: majdnem érett, szép, hibátlan ringlószilva tetszés szerinti mennyiségben, literes üvegenként: késhegynyi nátrium-benzoikum.
Elkészítése: A lehető legegyszerűbben készíthető. A ringlók szárát ollóval lecsípjük (azért nem kézzel, hogy a gyümölcs húsát ne sértsük meg), majd tiszta, langyos vízben legalább fél óráig áztatjuk. Kicsit meg is dörzsöljük, majd váltott vízben többször megmossuk. Végül annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Ezt a folyadékmennyiséget leöntjük a gyümölcsről, belekeverjük a tartósítót és felforraljuk. Hagyjuk kihűlni. Közben a gyümölcsöt kisebb üvegekbe rakjuk, majd a már teljesen kihűlt levet ráöntjük. Jó szorosan lekötjük, és végleges helyére állítjuk.
Megjegyzés: Csak hűvös kamrában vagy pincében áll el. Fogyasztás előtt a levét leöntjük, a ringlókat pár percig tiszta vízben áztatjuk, és a vízből kivéve tesszük tányérra. Az íze pontosan olyan, mint a friss gyümölcsé. Ugyanígy eltehetünk szilvát is, de nagyon ügyeljünk arra, hogy a szárát ne tépjük, hanem vágjuk, így biztosan nem sérül meg a gyümölcs. A felbontott üveg tartalma még hűtőszekrényben sem áll el néhány napnál tovább, ezért kis üvegekben érdemes eltenni.