Hozzávalók:
majdnem érett, szép, hibátlan ringlószilva
tetszés szerinti mennyiségben, literes üvegenként: késhegynyi
nátrium-benzoikum.
Elkészítése:
A lehető legegyszerűbben készíthető. A
ringlók szárát ollóval lecsípjük (azért nem kézzel, hogy a gyümölcs húsát ne
sértsük meg), majd tiszta, langyos vízben legalább fél óráig áztatjuk. Kicsit
meg is dörzsöljük, majd váltott vízben többször megmossuk. Végül annyi vizet
öntünk rá, amennyi ellepi. Ezt a folyadékmennyiséget leöntjük a gyümölcsről,
belekeverjük a tartósítót és felforraljuk. Hagyjuk kihűlni. Közben a gyümölcsöt
kisebb üvegekbe rakjuk, majd a már teljesen kihűlt levet ráöntjük. Jó szorosan
lekötjük, és végleges helyére állítjuk.
Megjegyzés: Csak hűvös kamrában vagy pincében áll el.
Fogyasztás előtt a levét leöntjük, a ringlókat pár percig tiszta vízben
áztatjuk, és a vízből kivéve tesszük tányérra. Az íze pontosan olyan, mint a
friss gyümölcsé. Ugyanígy eltehetünk szilvát is, de nagyon ügyeljünk arra, hogy
a szárát ne tépjük, hanem vágjuk, így biztosan nem sérül meg a gyümölcs. A
felbontott üveg tartalma még hűtőszekrényben sem áll el néhány napnál tovább,
ezért kis üvegekben érdemes eltenni.