Elkészítése:
A nyersen eltett - úgynevezett kikevert -
ízeket úgy készítjük, hogy 1 kg tiszta gyümölcshúshoz 80-90 dkg cukrot veszünk,
és addig keverjük együtt, míg a cukor teljesen fel nem olvadt. Kiforrázott,
lecsurgatott üvegekbe töltjük, a tetejére egy késhegynyi benzoesavas nátriumot
szórunk és lekötjük. Ilyen módon sárga- és őszibarackból, málnából, szamócából,
cseresznyéből, meggyből, ribiszkéből, ringlóból stb. készíthetünk ízt. A
gyümölcsöket – kivéve a szamócát és a málnát - hámozás ill. kimagozás után
daráljuk meg. A ribiszkét nyersen törjük át, és héját átmosva tegyük vissza a
léhez (lásd, a főzött ribiszkeíz készítésénél), majd addig keverjük együtt,
amíg a cukor el nem olvadt.