Gyümölcsízek nyersen



Elkészítése: A nyersen eltett - úgynevezett kikevert - ízeket úgy készítjük, hogy 1 kg tiszta gyümölcshúshoz 80-90 dkg cukrot veszünk, és addig keverjük együtt, míg a cukor teljesen fel nem olvadt. Kiforrázott, lecsurgatott üvegekbe töltjük, a tetejére egy késhegynyi benzoesavas nátriumot szórunk és lekötjük. Ilyen módon sárga- és őszibarackból, málnából, szamócából, cseresznyéből, meggyből, ribiszkéből, ringlóból stb. készíthetünk ízt. A gyümölcsöket – kivéve a szamócát és a málnát - hámozás ill. kimagozás után daráljuk meg. A ribiszkét nyersen törjük át, és héját átmosva tegyük vissza a léhez (lásd, a főzött ribiszkeíz készítésénél), majd addig keverjük együtt, amíg a cukor el nem olvadt.