Finom szilvalekvár 1.
Elkészítése:
A nagyon érett, édes, magvaváló szilvát megmossuk és kimagozzuk. Cseréplábasban
puhára főzzük, aztán átpasszírozzuk. Most beletesszük a megfelelő mennyiségű
cukrot - egy kiló szilvára fél kilónyit -, és folytonos keverés mellett addig
főzzük, míg a kellő sűrűséget elérjük. Mikor levesszük a tűzről, tovább
keverjük, amíg egy kicsit hűl. Aztán üvegekbe rakjuk, lekötözzük és kigőzöljük.
Ha meghámozott szilvából főzzük, kevesebb cukor kell bele.
Finom szilvalekvár 2.
Elkészítése:
5 kg érett szilvát kimagozunk, főzni kezdjük. Ha sűrűsödni kezd, 1 kg
kristálycukrot adunk hozzá és tovább főzzük. Amikor kész, hozzákeverünk 2 rúd
hosszában kétfelé vágott vaníliát, 2 dl rumot és 1 kk. szalicilt. Jól
összekeverjük. Ezt a lekvárt nem kell keményre főzni. A mennyiségből 3 kg lesz.