Hozzávalók:
2 kg érett, nagyszemű, magvaváló szilva, 60
dkg kristálycukor, 1 púpozott mokkáskanál őrölt fahéj, literes üvegenként:
késhegynyi nátrium-benzoikum. Rendkívül egyszerűen elkészíthető.
Elkészítése:
A szilvát megmossuk, hamvát ledörzsöljük,
ismét megmossuk és lecsöpögtetjük. Kimagozzuk, és a fél szilvákat egy üveg-
vagy műanyagtálba tesszük. A cukrot összekeverjük a fahéjjal, és rászórjuk a
szilvára. Befedjük, majd néhány óra múlva lazán átforgatjuk. Lefedve másnapig
állni hagyjuk, addigra a cukor teljesen feloldódik a képződött lében.
Leszűrjük, tiszta, kiforrázott üvegekbe töltjük, majd ráöntjük a levét, és
rászórjuk a tartósítót. Azonnal lekötjük, és végleges helyére tesszük.
Megjegyzés: Sem gőzölni, sem főzni nem kell. Az üveg
felbontása után tanácsos hűtőszekrényben tartani. Használható szilvás gombóc
készítéséhez, süthetünk vele szilvás lepényt, de magában is fogyaszthatjuk.