Édes must, tartósítva 1.
·
ºElkészítés: 60 perc Nehézség: 1
Hozzávalók:
frissen kipréselt szőlőlé, tetszés szerinti
mennyiségben, literenként 1 késhegynyi benzoesavas nátrium.
Elkészítése:
A szőlőlevet dupla rétegben összehajtott
tüllön vagy gézen átszűröm, és hosszú nyakú üvegekbe töltöm. A must tetejére és
az üveg szájára szórok a tartósítószerből, majd egy tiszta ruhával lazán
lekötöm, és hűvös kamrába állítom. Egy hónap múltán kötöm csak le véglegesen,
illetve légmentesen. Fogyasztás előtt a tetejéről leöntök egy ujjnyit, csak a
többit fogyasztjuk el.
Édes must, tartósítva 2.
·
ºElkészítés: 90 perc Nehézség: 1
Hozzávalók:
Literenként 5 dkg cukor, must, tetszés
szerint.
Elkészítése:
A mustot lemérem, és a cukrot hozzáadva
felforralom. 5 percig főzöm, majd átszűröm. Újból felforralom, és megint
átszűröm. Addig forralom és szűröm, amíg teljesen átlátszó, tiszta nem lesz.
Ekkor kiforrázott, hosszú nyakú üvegbe töltöm, és száraz dunsztban hagyom
kihűlni.
Édes must, tartósítva 3.
Elkészítése:
Fazékba öntünk 5 l frissen kipréselt
mustot, beleszórunk 25 dkg kristálycukrot és felforraljuk. A forrástól
számított 5 percig főzzük. Hagyjuk lehűlni. Átszűrjük, majd ismét felforraljuk.
Kihűlése után újra átszűrjük. A műveletet addig ismételjük, amíg a must egészen
tiszta, átlátszó nem lesz. (Lehet, hogy a forralást még párszor meg kell
ismételni.)
A szűrést lehetőleg tiszta gézen vagy tüllön át, végezzük. Ha már szép
tiszta, a forrásban lévő mustot hosszúnyakú üvegekbe töltjük, és azonnal
ledugaszolva, száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Másnap tesszük csak végleges
helyére.
Az ily módon konzervált must a legfinomabb szőlőlé, amit üdítőként,
ásványvízzel vagy szódavízzel fogyaszthatunk, de gyümölcslevesek alapjául vagy
mártásalapnak is használhatunk. Tejes vagy kefires-joghurtos turmixot is
készíthetünk belőle.