·
Sárga vagy
kék szilvából, ringlóból készíthetjük.
Elkészítése:
A gyümölcsöt szűrőbe téve 1-2 percre
lobogva fövő vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, és a szilvákat enyhén meszes vízbe
tesszük fél napra. (A víz éppen csak fehér legyen.) Ezután többször váltott
hideg vízzel leöblítjük, és lecsurgatjuk. Egy nagyobb tepsire fehér csomagoló-
vagy itatóspapírt helyezünk, rátesszük a gyümölcsöt egy rétegben, és gyengén
előmelegített sütőben, nyitott ajtó mellett, lassan szárítjuk. Mikor félig
megaszalódott, a magokat kis hegyes kés segítségével kiszedjük, és újból a
sütőbe téve folytatjuk az aszalást, közben a már kimagozott szilvákat laposra
nyomkodjuk. A jól megaszalódott gyümölcsöt úgy tesszük papírdobozba, hogy az
egyes rétegeket, sorokat zsírpapírral elválasztjuk. Száraz helyen tartjuk. A
doboz tetejét néhány helyen szurkáljuk át, hogy levegőt kapjon, nehogy
befülledjen. Sárgabarackot is aszalhatunk hasonló módon, de azt nem hámozzuk
meg, majd kimagozás után a megtört és lehéjazott barackmagot visszatesszük, és
a barackot laposra nyomkodjuk. Meleg, napos időben a szárítást, aszalást a
napon végezzük, de éjszakára a gyümölcsöt tegyük langyos sütőbe, így hamarabb
megaszalódik.